Grafsteen kopen: 7 waardevolle tips
19 juli 2024 

Grafsteen kopen: 7 waardevolle tips

Het kiezen van een grafsteen voor een dierbare is een emotioneel en belangrijk proces. Er zijn veel aspecten om te overwegen, van de regels en voorschriften van de begraafplaats tot het type en materiaal van de grafsteen. In dit blogbericht bespreken we 7 tips om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

1. Bekijk de regels en voorschriften van de begraafplaats

Iedere begraafplaats heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot grafstenen. Meestal gaan deze voorschriften over de afmetingen van de gedenksteen. Maar soms ook over de vorm, de kleur of de accessoires die zijn toegestaan.

De beste manier om achter deze regels en voorschriften te komen, hangt af van het soort begraafplaats:
1) Algemene begraafplaats: De regels en voorschriften kunnen opgevraagd worden bij de gemeente die het beheer van de begraafplaats uitvoert.

2) Particuliere begraafplaats: Bij particuliere begraafplaatsen (die eigendom zijn van een kerk, maar ook Joodse en Islamitische begraafplaatsen) is er vaak een stichting of kerkbestuur die de begraafplaatsadministratie voert. Zij kunnen een kopie van de regels en voorschriften geven.

Bestel je een grafsteen bij Grafsteenwinkel? Dan hoef je geen rekening te houden met regels en voorschriften: Wij kennen van alle begraafplaatsen in Nederland de regels en voorschriften en zorgen dat de bestelde grafsteen voldoet aan de vereisten van de begraafplaats.

2. Kies het type grafsteen

Er zijn verschillende soorten grafstenen om uit te kiezen, afhankelijk van je voorkeuren en budget:

Liggende grafsteen: Deze grafstenen liggen vlak op de grond en zijn de goedkoopste optie. Ze zijn met name geschikt voor algemene graven, waarbij meerdere mensen boven elkaar worden begraven. Ook wordt dit type grafsteen gebruikt op urnengraven.

Staande grafstenen: Dit is het meest voorkomende type grafsteen. Een staande grafsteen kan worden uitgebreid met een omranding aan de voorzijde, welke voorzien kan worden met bijvoorbeeld een plantenvak. Deze grafsteen wordt vaak gekozen voor een eigen graf, ook wel familiegraf genoemd. Er kunnen meerdere namen op dit type gedenksteen worden geplaatst.

3. Kies het materiaal van de grafsteen

Het materiaal van de grafsteen is een belangrijke keuze. Dit bepaalt in grote mate de uitstraling van de grafsteen.

GranietHet meest populaire en duurzame materiaal, beschikbaar in verschillende kleuren. Graniet is weersbestendig en gaat zeer lange tijd mee.

Marmer: Tot ongeveer 30 jaar geleden was marmer een veelgebruikt materiaalsoort. Marmer is zachter dan graniet en daardoor makkelijker te verwerken. Het nadeel van marmer is dat er makkelijker vlekken en scheuren in komen.

Cortenstaal: Een materiaal wat sterk in opkomst is. Het stoere uiterlijk van Cortenstaal wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld een ruwe grafsteen. Bekijk hier voorbeelden van een cortenstaal grafmonument.

Glas: Steeds vaker wordt een glas gebruikt in een grafsteen, omdat hier met name foto's prachtig op uitkomen.

Ruwe grafstenen: Een ruwe grafsteen is uniek door zijn vorm, kleur en structuur. Of het nu een grafsteen is van Franse Leisteen, een rotsblok of basaltblokken: Iedere grafsteen ziet er weer anders uit. Bekijk hier voorbeelden van ruwe grafstenen.

4. Bepaal je budget

Voordat je met de zoektocht begint is het verstandig om te bedenken wat het budget is wat je uit wilt geven.
Grafstenen zijn er in veel verschillende prijscategorieën:

Budget liggende grafstenenEen liggende grafsteen is al leverbaar vanaf 600 - 850 euro.

Liggende grafstenen met omrandingEen liggende grafsteen met omranding is verkrijgbaar vanaf 1.800 - 2.100 euro.

Budget staande grafstenen: Een staande grafsteen is al leverbaar vanaf 1.500 - 2.000 euro.

Staande grafstenen met omranding: Een staande grafsteen met omranding is verkrijgbaar vanaf 2.000 - 3.000 euro.

Exclusieve grafstenen: Exclusieve grafstenen met gebruik van andere materialen (Cortenstaal, glas, ruwe stenen, e.d.) zijn verkrijgbaar vanaf ca. 3.000 euro.

Let ook goed op bijkomende kosten, als bijvoorbeeld te tekst niet is inbegrepen of de plaatsing van de grafsteen er nog bij komt. Voorkom verassingen en informeer goed naar wat er wel en niet in de prijs zit.

5. Bedenk wat er op de grafsteen moet komen te staan

Vaak is dit het moeilijkste deel van het uitzoeken van een grafsteen: Het bepalen welke tekst er op de grafsteen komt te staan. Over dit onderwerp hebben we een uitgebreide blog geschreven, die je hier kan lezen: Zo stel je een tekst samen voor op een grafsteen

Er zijn ook nog mogelijkheden om de tekst uit te breiden met een afbeelding of de grafsteen te voorzien van een foto.

6. Het kiezen van accessoires voor op een grafsteen

Een grafsteen kan vaak worden uitgebreid met accessoires, zoals lantaarns of vazen. Een lantaarn of vaas mag op de meeste begraafplaatsen niet naast de grafsteen staan, vanwege het onderhoud van de begraafplaats. Daarom is het goed om vooraf hierover na te denken, zodat je de grafsteenleverancier de opdracht kan geven om de lantaarn of vaas vast te monteren op de grafsteen. Dit zorgt er ook nog voor dat er geen losse onderdelen zijn die gestolen kunnen worden.

7. Wees goed voorbereid en download een prijslijst grafstenen

Op internet zijn er er meerdere prijslijsten van grafstenen te vinden. Download een prijslijst en verdiep je in de prijzen en mogelijkheden, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Bekijk hier Prijzen Grafstenen.

Download prijslijst grafstenen